“Zonguldak Lezzet Atölyesi” İzmir Travel Türkiye Fuarı’nda tanıtıldı
Zonguldak’tan İzmir’e lezzet çıkarması
Zonguldak’ın mutfak kültürünü ulusal ve uluslararası arenada tanıtmayı hedefleyen “Zonguldak Lezzet Atölyesi”, Travel Türkiye İzmir Turizm Fuarı’nda görücüye çıktı. Fuarın yerli ve yabancı ziyaretçileri, dört gün boyunca Zonguldak’ın yöresel lezzetlerini tatma imkanı buldu. Zonguldak mutfağının baş tacı olan kızılcık (kiren) çorbası, kömeç, soğan dolması ve kızılcık şerbeti ziyaretçilerin büyük beğenisini topladı.
Bu yıl 8’inci kez düzenlenen uluslararası Travel Türkiye İzmir Turizm Fuar ve Konferansı, 4-7 Aralık 2014 tarihleri arasında İzmir Uluslararası Fuar alanında gerçekleştirildi. Türkiye’nin ve değişik ülkelerin turizm zenginliklerini, yerli ve yabancı turizm yatırımcılarına, acentalara, satın alıcılara ve tatil planı yapmakta olan tüketicilere göstermeyi hedefleyen fuarda, Zonguldak’ın yöresel lezzetleri “Zonguldak Lezzet Atölyesi” ile görücüye çıktı.
Kızılcık (Kiren) çorbası çok beğenildi
Zonguldak Valiliği koordinasyonunda, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) işbirliğinde hayata geçirilen “Zonguldak Lezzet Atölyesi” projesi kapsamında Zonguldak mutfağının özgün tatları, Travel Türkiye İzmir Turizm Fuarı’nda görücüye çıkarıldı. Proje kapsamında yörenin mutfak kültürünü ulusal ve uluslararası arenada tanıtma ve en çok rağbet gören tatların belirlenerek ekonomik açıdan değerlendirilmesi hedefleniyor. Fuarın Zonguldak Lezzet Atölyesi standı, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Özellikle kızılcık (kiren) çorbası çok beğenilirken, yörenin gözde lezzetlerinden etli karalahana sarması, mısır ekmeği, soğan dolması, cevizli kömeç, kabak tatlısı ve kızılcık şerbeti ziyaretçilerin damak zevkine sunuldu.
Zonguldak Lezzet Atölyesi nedir?
Zonguldak Lezzet Atölyesi, yörenin kaybolmaya yüz tutan yemek kültürüne ulusal ve küresel çapta değer kazandırmayı amaçlayan bir proje. Bu projeyle geçmişten bu yana kömür ve demir-çelik endüstrisiyle anılan Zonguldak’ın yerel ürün ve lezzetlerini ardına alarak doğa ve kültür turizmindeki potansiyelini harekete geçirilmesi hedefleniyor. Bu amaçla daha önce Karadeniz Ereğlisi’nde Türkiye’deki ünlü otellerin yemek şefleri, restoran işletmecileri, gastronomi uzmanları ve gurmeleri üç gün süreyle Zonguldak ve ilçelerinde dolaşarak yöre mutfağının lezzetlerini tattı. Zonguldak mutfağının hangi yemeklerinin evrensel damak zevkine sunulması gerektiği mutfak uzmanlarının görüşleri ışığında şekillendirildi. Projenin ikinci ayağı olan Travel Türkiye İzmir Turizm Fuarı’nda da ulusal ve uluslararası çapta ziyaretçiler Zonguldak yemeklerini tanıma fırsatı buldu.