Projenin Adı
| : Zonguldak Lezzet Atölyesi
| |
Projenin Sahibi | : İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü | |
Ortakları | : İl Özel İdaresi
| |
Proje Süresi
| :9 ay |
Zonguldak Valiliği’nin koordinasyonunda, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı işbirliğinde yürütülen 'Zonguldak Lezzet Atölyesi' projesi tamamlandı.
Projenin Amacı:Zamana karışıp unutulmaya yüz tutan kültürel ögeleri yaşatmak ve Zonguldak’ı Türkiye’nin lezzet merkezi haline getirmek için hayata geçirilen proje, bölge mutfağının dönüştürülme, yerel tatlarının ulusal ve uluslararası arenaya hazır hale gelme sürecinin bir başlangıcı.
Zonguldak Valiliği’nin koordinasyonunda, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) işbirliğinde yürütülen 'Zonguldak Lezzet Atölyesi' projesi 31 Ekim 2014 tarihi itibariyle başladı.
Proje, Zonguldak'ın kömür ve demir-çelik endüstrisindeki öneminin yanı sıra, yerel ürün ve yöresel lezzetlerinin de Türkiye’de tanınmasını hedefliyor. 'Yerel ürün, yerel lezzet ve yerel mekân üçlemesinin hayata geçirilmesi hedeflenen Zonguldak Lezzet Atölyesi, aynı zamanda Zonguldak bölgesinin de alternatif turizm ayağının da bir parçası olacak.
Projenin Hedefleri: “Lezzet Atölyesi” projesinin hedefinde, geçmişten bu yana kömür ve demir-çelik endüstrisiyle anılan Zonguldak’ın yerel ürün ve lezzetlerini ardına alarak doğa ve deniz turizmindeki potansiyelini harekete geçirmek bulunuyor.
Proje kapsamında başlıca hedefler:
- Zonguldak’ın yerel tatlarını tanıtmak
- Gastronomi turizminin geliştirilmesi sonucu şehrin turizmine katkıda bulunmak
- Zonguldak mutfağını bir lezzet merkezi haline getirerek şehrin markalaşmasına katkıda bulunmak
Proje Faaliyetleri:
Zonguldak’ın Turizm Atağı “Lezzet Atölyesi” İle Başladı
Zonguldak Valiliği’nin koordinasyonunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı işbirliği ile yürüttüğü 'Zonguldak Lezzet Atölyesi' adlı proje kapsamında ünlü otellerin yemek şefleri, restoran işletmecileri, gastronomi uzmanları ve gurmeler üç gün süreyle Zonguldak ve ilçelerini dolaştı. Zonguldak yemeğinin ve kültürünün izi KDZ. Ereğli'de geleneksel köylü pazarında, elpek bezi atölyesinde, tarihi pidecilerde, cumhuriyet dönemi tarihi konserve fabrikası satış yerinde, Devrek'in simit fırınlarında, bastoncular çarşısında, Çaycuma'daki yöresel ürün mağazalarında sürüldü. Ustaların ve ev kadınlarının hazırladığı lezzetleri, bölgeye has yemekleri ve Karadeniz’den çıkan balıkları tadan katılımcılar; Cehennem ağzı Mağarası, Ereğli Müzesi, Gazi Alemdar Müzesi, Gökçebey Çanakçılar Etnografya ve Arkeoloji Müzesi gibi şehrin tarihini ve kültüründen izler taşıyan mekânları da ziyaret etti.
“Zonguldak Lezzet Atölyesi” İzmir Travel Turkey Fuarı’nda tanıtıldı
Zonguldak’ın mutfak kültürünü ulusal ve uluslararası arenada tanıtmayı hedefleyen “Zonguldak Lezzet Atölyesi”, Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı’nda görücüye çıktı. Fuarın yerli ve yabancı ziyaretçileri, dört gün boyunca Zonguldak’ın yöresel lezzetlerini tatma imkânı buldu. Zonguldak mutfağının baş tacı olan kızılcık (kiren) çorbası, kömeç, soğan dolması ve kızılcık şerbeti ziyaretçilerin büyük beğenisini topladı.
Dünyaca ünlü Şef Rafet İnce’den yeni Zonguldak lezzetleri
Türkiye’nin sayılı lezzet ustalarından şef Rafet İnce, projenin üçüncü ayağında, yörenin aşçılarının, Devrek Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin ve Devrek Kadın Kooperatifi üyelerinin katıldığı eğitim programları düzenlendi. Bölgede yetişen yeşillikler, kestane, kızılcık, zılbıt gibi ürünler ve bölgede üretilen manda yoğurdu ve peyniri ile yeni tarifler geliştirilerek, Zonguldak mutfağına ulusal ölçekte beğeni kazandıracak inovatif tariflerin yapımı gösterildi.
Damla Sakızlı Karalahana Çorbası ve Türk Kahveli Kestaneli Sufle büyük ilgi gördü
Mutfak ekipmanları, gıda güvenliği ve hijyen, et-balık pişirme teknikleri ve uygulamaları, mönü oluşturma, sunum teknikleri konularında eğitim veren Şef İnce’nin yemek tariflerine ilgi büyük oldu. Eğitimin 1. gününde damla sakızlı karalahana çorbası, köylü salatası, ve kızılcık tarhanalı beğendi yapımını gösteren şef farklı mönüsüyle dikkat çekti. Eğitimin 2.gününde ise ıhlamurlu kızılcık tarhana çorbası, sakızlı fener kavurma ve Türk kahveli kestaneli sufle yapan Rafet İnce “Kestane Zonguldak’ta çok yetişen bir ürün olmasına karşın tüketilen bir ürün değil. Zonguldak’ın zengin ürünlerini mutfak kültürüne kazandırmak, bu lezzeti tatmak ve tanıtmak çok önemli. Türk kahveli kestaneli sufle de tıpkı diğer tariflerimiz gibi yörenin tatlı kültürünün geliştirilmesinde katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu yüzden ilgi büyüktü “ dedi.
Nihai hedef; Zonguldak’ı Türkiye’nin yeni lezzet durağı haline getirmek
Maden ve sanayi şehri olarak bilinen Zonguldak’ın gastronomi ve turizm alanlarında da yer edinmesini sağlamak nihai hedef. Bu hedefle oluşturulan “Zonguldak Lezzet Atölyesi” ‘yerel ürün, yerel lezzet ve yerel mekan' üçlemesiyle planlandı ve bu kapsamda Zonguldak yemeğinin ve kültürünün saklı kalmış lezzetleri usta şefler tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla keşfedildi.