Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

"Bir Usta Bin Usta"

 

‘Bir Usta Bin Usta’

Devrek Baston Yapımı

Kursiyerleri Mezun Oldu

Anadolu Sigorta’nın kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi arttırmak ve bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında gerçekleştirdiği “Bir Usta Bin Usta” Projesi Devrek Baston Yapımı kursu, 13 Ekim 2015 tarihinde Devrek Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle tamamlandı.

112 saat süren Devrek Baston Yapımı kursunu başarıyla tamamlayarak birer usta adayı haline gelen 26 kursiyer, gerçekleştirilen kapanış töreninde belgelerini aldı.

Kursun eğitmenliğini gerçekleştiren Tansel Işık, kursiyerlere malzemeleri tanıma ve ağaçtan baston gövdesi hazırlamayı gösterdi. Kursiyerler, ağaçtan baston yapımı kapsamında kullanılan dal ağacına fırınlama işlemi, soğutulma işlemi ve tornalama işlemlerini uygulamayı öğrendi. Sap takılacak kısım, işleme yapılacak gövde ve uç takılacak kısım olarak üçe ayrılan işlemleri sırasıyla öğrenen kursiyerler, son olarak gövdeyi süsleme aşamasını tamamlayarak Devrek baston yapımının inceliklerini öğrendiler.

Zonguldak / Devrek Baston Yapımı

Baston, tarihte pek çok işleve sahip olmuş, silah, aksesuar, otorite sembolü, ve dekor malzemesi olarak kullanılagelmiştir.

Devrek bastonunun geçmişi ülkemizde eskilere dayanmaktadır. Salnameler ve Cumhuriyet dönemi ilk yıllıkları incelendiğinde bölgede sadece Devrek’te baston yapımının var olduğu göze çarpmaktadır. Tarihe bakıldığında, Devrek’te baston işçiliğinin yüzlerce yıl devam ettiğini ve bölgede sadece Devrek’e özgü bir el sanatı olduğu görülmektedir.

Baston yapımında, Kızılcık, akça ağaç, akgürgen, ceviz,  çam, gül, döngel (muşmula) çınar, kayın, fındık, meşe, kiraz ve porsuk ağaçlarından baston yapılmaktadır. Baston yapımında; testere, keski, çivi çekiç, eğe, zımpara kâğıdı, matkap, freze aleti, divit, sistire, zımpara makinesi, kompresör, vernik borusu, yakma makinesi, fırça, dişçi frezesi makinesi ve polisaj makinesi gibi araçlar kullanılmaktadır. Bastonun düz olarak yapılışında ve üzerine çeşitli motiflerinin işlenerek şekillendirilmesinde kullanılan gereçler; sedef, kemik, boynuz, metal, tel, boyalar, tutkal, mürekkep, kezzap ve verniktir. Baston yapımında, insan, bitkisel ve geometrik motifler,  yazılar, nesneli bezmeler gibi figür ve motifler kullanılmaktadır. Baston süslemesinde, oyma ve kabartma tekniği, boyama tekniği, yakma tekniği ve sıvama tekniği kullanılmaktadır.

 

 “Bir Usta Bin Usta” Projesi Hakkında

“Bir Usta Bin Usta” sosyal sorumluluk projesi, Türkiye genelinde kaybolmaya yüz tutan meslekleri yaşatmak, bu mesleklerin yeniden canlanmasını ve meslek ustalarının deneyimlerinin geleceğe taşınmasını sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Her yıl 5 farklı ilde ve meslekteki ustaların, toplam 100 gence birikimlerini aktarmasının hedeflendiği projede 10 yılın sonunda 50 meslekte toplam 1000 ustanın yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Proje daha önce, iletişim sektöründe dünyanın en prestijli ödüllerinden sayılan uluslararası Sabre Awards’da “Altın SABRE , Altın Pusula Büyük Ödülü, Demirkent Sosyal Sorumluluk Ödülü, Reklamcılar Derneği tarafından düzenlenen İletişimin Zirvesindekiler Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü, Uluslararası MARCOM ödülleri, KSS’nin Yaygınlaştırılması Ödülü ve 17. Motif Halk Bilim Ödülleri Büyük Ödülü’nü kazanmıştı.

Bir Usta Bin Usta kapsamında 2015 yılında Ardahan’da “Damal Bebek Yapımı”, Aydın’da “Körüklü Çizme Yapımı”, Bartın’da “Tel Kırma”, İstanbul’da “Kukla Yapımı” ve Zonguldak’ta “Devrek Baston Yapımı” kursları düzenlendi.